Aika on nyt

Skrivet 12.05.2015
Alexander Solsjenitsyn

Alexander Solsjenitsyn

Aika ei ole rajallinen, vaan ikuinen, ainoastaan yksittäisen ihmisen aika on rajallista. Aika ei koskaan, paitsi joissakin tieteiselokuvissa, mene taaksepäin, vaan aika on aina suunnattu eteenpäin. Samalla kertaa tärkein ihmisen aikakäsityksessä on nykyisyys, juuri täällä nyt olemisen sietämätön keveys.

Monet tahot, poliittiset liikkeet ja uskonnolliset ääriryhmät haluavat kuitenkin siirtää ihmisen kulttuurin ja yhteiselon ajassa taaksepäin. Kristitty oikeisto USA:ssa halajaa sitä aikaa jolloin ihmiset uskoivat kirjaimellisesti luomiskertomukseen. ISIS ja Al Quaida haluavat taas sortaa naisia ja elää muinaisaikojen machokulttuurin mukaisesti, ja ovat valmiita tappamaan silmättömistä päästääkseen tavoitteeseensa. Useammassa maassa Euroopassa myös vuonna 2015 antisemitistiset ainekset tekevät kaikkensa maalatakseen taas kerran juutalaisisista kulttuurimme ja syvistyksemme tuhoajiksi.

Suomessa ei paljon ”ulkopuolisia” ole verrattuna muihin, varsinkin länsieurooppalaisiin, maihin. Maahanmuuttajia on vähän, venäläisiä on jonkun verran, opiskelijoita toisista maista ja mantereista suhteellisen vähän. Ja sitten tietysti meidän kielivähemmistöt: suomenruotsalaiset noin 5 prosenttia, ja saamelaiset, jotka elävät Lapissa. Inkeriläiset jotka ovat muuttaneet entisestä Neuvostoliitosta. Joitakin virolaisia täällä töissä, muun muassa lääkäreinä. Homoseksuaaleja on Suomessa yhtä paljon kuin missä vaan.

Kuitenkin nämä ihmiset ovat suuri ongelma eräille poliittiseille tahoille meilläkin. Pienistä määristä muodostuu suuria ongelmia. Suuren maailman näkökulmasta kaikki tämä näyttää merkilliseltä.

Orjuus, naisten kokonaisvaltainen syrjintä, kommunistien tappaminen, Suur-Suomi, YYA-sopimus, Ruotsin vallan Klas Fleming, – kaikki loppui aikanaan. Joillekin kauheuksille tulee joskus stoppi – päästään tien päähän. Mitä hyötyä Suomelle olisi esimerkiksi erota EU:sta, lopettaa ulkomaanapu ja pakolaisten vastaanotto, tai kieltää homoliitot? Jopa Venäjä näyttäisi meihin vertaillen liberaaliselta, koska Venäjään tulee paljon siirtolaisia ja siellä on hyvin monikulttuurinen yhteiskunta, vaikka vanhoillisuuskin otetaan huomioon.Kaikista muutoksista ja kaikesta nykyaikaisuudesta ei tietenkään sinänsä synny vain hyviä asioita. Mutta muutos on ainoa tie.

Jähmettymään ei voi jäädä. Kaikista ihmisistä, olipa heidän kielensä, ihonvärinsä tai uskontonsa mikä tahansa, on hyötyä varsinkin pienelle valtiolle, jonka omat resurssit eivät nykyajan kilpailuyhteisön puitteissa pitkälle riitä ilman avarakatseisuutta, suurpiirteisyyttä ja lähimmäisenrakkautta.Kapitalistisessa maailmassa on paljon epämääräistä epäoikudenmukaisuutta. Jos sitä haluaa muuttaa, kaikkia hyviä voimia on yhteistyössä käytettävä. Muu on sitten jotain harhaa ja ajanhukkaa.

 

Kolumni, Keskipohjanmaa, toukokuu 2015Lämna en kommentar