”Det första lilla steget mot massmord”

Skrivet 26.07.2011

Robert Aschberg sa häromdagen i tv ungefär så att då man börjar dela in människor i goda och dåliga på grundval av vilken grupp eller ras mm som de tillhör så har man tagit det första lilla steget mot massmord och utrotning.

Han har helt rätt.

Den svenska journalisten Lisa Bjurwald beskriver i sin brännande aktuella bok Europas skam; Rasister på frammarsch(Natur & Kultur, 2011) nynazisternas, nationalisternas, rasisternas och de högerextremas snabba framgångar och oroväckande framgångar i Europa. Hon väljer ut ett antal europeiska länder därifrån hon ger konkreta och ibland självupplevde exempel på dessa små första steg som antagligen så småningom kan komma att leda fram till ett nytt europeiskt krig.

Lisa Bjurwalds bok, utgiven på Natur & Kultur, 2011

Det sistnämnda är min egen tolkning.

Efter det som hände i Norge där nästan en hel generation av kommande socialdemokratiska ledare massakrerades av en högerfundamentalistisk och ”kristen” fanatiker så tror jag att det inte är någon överdrift att varna för krig.

Jag har skrivit en kolumn om det som snart kommer att publiceras i en finlandssvensk dagstidning.

Ändå fortsätter över 20% av Finlands folk att stödja Sannfinländarna som står för en grumlig främlingsfientlighet och för populistiska lösningar där det inte ingår någon som helst äkta internationell solidaritet.

Frågan är nu: kommer de övriga politikerna i Finland att ha mod att utmana detta obehagliga parti och att på alla sätt stå fast vid ett modernt, humant samhällstänkande?

Kommer Finlands folk att motsätta sig nationalismens och isolationismens väg?

”Om en man kan visa så mycket hat, hur mycket mer kärlek kan då inte alla av oss visa?” (Ole Stoltenberg i sitt tal vid minnesgudstjänsten i Oslo domkyrka)Lämna en kommentar