Femtio år efter skotten i Dallas

Skrivet 23.11.2013
Jack, Bobby och Ted Kennedy

Jack, Bobby och Ted Kennedy

”Var befann du dig när Kennedy blev mördad?”
Det var en glåmig, mörk, kylig kväll. Jag hade inte somnat. Det var ljust i prästgården i hörnet av Näsilinna- och Tavastgatan i centrala Tammerfors. Min far hade varit och postat ett brev, då han skyndade in. ”– Har ni hört? President Kennedy har blivit mördad!”

”- Johnson är ett svin!” förkunnade en av mina mera pratsamma klasskompisar följande morgon. Det tyckte jag var oförskämt. I en ung framstegsvänlig prästfamilj var president Kennedy en hjälte, och hans administration stod för en ljusare framtid för världen.

Många år senare skulle jag höra och läsa om Lyndon B. Johnson, skaparen av The Great Society, att han faktiskt var ett slags svin. Han uppförde sig oförskämt även om kvinnor var närvarande i rummet. Han fjärtade då han talade med andra statsöverhuvuden, och hans språkbruk lämnade mycket i övrigt att önska. Det finns anhängare av konspirationsteorier som anser att det var Johnson som i själva verket hade orkestrerat mordet på JFK.

En annan som har utpekats som en möjlig attentatsanstiftare är J. Edgar Hoover, den legendariske FBI-chefen, som ingen president vågade avskeda, eftersom han visste allt om alla.

Hoover och presidentens bror, justietieminister Robert F ”Bobby” Kennedy, avskydde varandra. När Kennedy blivit skjuten ringde Hoover ett lakoniskt samtal till Bobby: ”Mr Kennedy. Presidenten har blivit dödad.” Sedan la han på luren.

Jag avgudade Bobby och jag minns hur jag som fjortonårig skolpojke på sommarlov satt och grät ensam i min mosters lägenhet på Ristrandsgatan i Gamlakarleby då jag hörde i radion att också Bob hade blivit skjuten, strax efter att han vunnit demokraternas nominering i Los Angeles.

Ingen vet med säkerhet vem eller vilka som tog livet av Bobbys bror, men RFK:s mördare Sirhan Sirhan sitter fortfarande av sitt livstidsstraff. Kalifornien hade till skillnad från nu, inget dödsstraff 1968. Med bröderna Kennedys intåg i amerikansk politik hade landet radikaliserats och dödsstraffet var på väg att avskaffas i de flesta delstater.

John F. Kennedy Jr, som barn kallad John-John, omkom i en flygolycka år 1999. Den berömda Kennedyförbannelsen drabbade även en av exfruarna till en av brödernas son. Hon avled för ett par år sedan ”genom hängning.”

Men det finns fortfarande hopp och ljus för dem av oss som älskar familjen Kennedy. Kerry Kennedy, dotter till Robert F, arbetar över hela världen mot fattigdom och för kvinnors rättigheter, den populäre Joseph P ”Joe” Kennedy ligger effektivt till vänster om Obama i kongressen, och för en vecka sedan utsåg president Barack Obama själv John F Kennedys dotter Caroline till ambassadör i Japan. Det viskas till och med om en presidentkandidatur.

Men oberoende var alla befann sig då John F Kennedy blev mördad, förblir själva mordet ett olöst mysterium. Ingen amerikansk administration vill egentligen veta sanningen.

 

 

 

 

Kolumn i Österbottens Tidning 22 november 2013Lämna en kommentar