Imperierna knakar i fogarna

Skrivet 13.06.2011

I Förenta Staterna blir skillnaden mellan fattiga och rika större för var dag. Gatubildens brokighet faller varje besökare i ögat. The Boston Tea Party, varför får det understöd? För en amerikan är ekonomisk katastrof och brist på social trygghet ett tecken på att regeringen spenderat för mycket pengar. Det är sant att regeringen inte har administrationen under kontroll. USA använder mycket mer pengar för undervisning och hälsovård än de flesta europeiska länder. Ändå är skillnaden på tillgång till vård och trygghet där fast vid storleken på din plånbok.
Armén som slukar krigspengar utomlands, den enorma säkerhetsmaskinen, storindustrierna som suger ut människor och kapital var de än går fram i världen – det är en nation utan klar ledning och riktlinjer, en nation som är på nedgång i alla bemärkelser.
Kina och Indien kommer och tar, med sin billiga och villiga, arbetskraft och med att köpa upp västerländsk brands, över.
Orwells 1984 aktualiseras genom de tre blocken: Asien, Europa och Amerika. Förr eller senare är de på kollissionskurs. Robert Gates varnar NATO-länderna i Europa: snart får ni klara er själva, då ni skär ner i försvarsresurserna och inte är villiga att satsa i våra ”fredsprojekt.” Ja, var det inte Obama som skulle dra ner på Afghanistan efter successful operations? De låter inte så successful, då man lyssnar på vad den fyrstjärnige supergeneralen Petraeus har att säga bakom de vackra orden om framgångar.
USA är det nya angloimperiet. Men som alla andra imperier kommer det att falla.
Europas EU fungerar inte längre i de snäva kontexter unionen är byggd på. En artikelskribent i Frankfurter Allgemeine Zeitung hävdar, enligt en länk som jag fått av en vän, att nationalstatens beslutsprocess är på väg tillbaka, och att euron är på krisplanet – inte bara på grund av de sydeuropeiska staternas kriser, utan på riktigt. Det blev ingen förbundsstat, det blev ingen demokrati. Hur ska Sixpacken lösa den frågan, att Finland är uppbundet till något som inte längre står på säker grund? Och hur ska ni vi säkra globaliseringen, internationalismen, humanismen, de gränsöverskridande uppbyggliga skikten?
Europa hann aldrig bli en stormakt.
Det marscheras här och där utan marschkängor och gevär, hittills.
Om USA och Europa fallerar ekonomiskt och politiskt – då är vi där, i en sprängladdning – men vem och vilka desarmerar den? Det är frågan. Vi kan inte låta storfinansen och storföretagen styra oss. Det har gått för långt redan nu.

EU - ett vacklande bygge i USA:s skugga


Kommentarer

 • Escort Israel skrev den 08.03.2014:

  There’s a wealth of information here. Thanks! I’ll be back for more.

 • Kaj skrev den 11.03.2014:

  Thank you!

 • Marayah skrev den 22.08.2014:

  Här har du en ganska artikel som belyser något mycket viktigt för
  freden i det land vi lever i…

  Om Us/Nato lyckas via medierna att forma opinionen i FI och SV mot Ryssland (russio-fobi) med alla lögnar, så sluter det med att vi (voi voi) går med i NATO
  och köper den billjett till 3. världskriget som US och allierade så gärna vill
  ha etablerat.

  Snälla, hjälpa mig och andra som har genomskådat denna fula strategi..
  att sprida sanningen…at Ryssland inte är ’aggressören’ i detta farliga
  dramat!
  Hälsn. Marayah

  http://www.presstv.ir/detail/2014/08/19/375827/western-ship-of-fools-fights-aid-convoy/

 • Kaj skrev den 23.08.2014:

  Som du ser av min blogg så har jag motsatt åsikt. Om det är någon som är rentav lögnens fader så är det Vladimir Vladimirovitj Putin, men han har nu snart med sin aggressiva expansionspolitik målat in sig i ett hörn.Att NATO och EU, världens demokratiska kärna, skulle vara roten till allt ont och komma med ”lögner” är en konspirationsteori som jag inte tror ett dyft på.

 • Kaj skrev den 23.08.2014:

  Dessutom försöker Ryssland hela tiden som de alltid gjort att misstänkliggöra Finland och ifrågasätta vårt land. Det senaste är nu att vi här måste börja se över systemet med dubbla medborgarskap. 20 000 ryssar har dubbelt medborgarskap och detta kan Putin och hans gelikar sedan ta som ursäkt för att ”beskydda” ryssarna i Finland ifall de blir missnöjda med det liv de har här. Och då attackerar Putin Finland. Det måste förhindras. Men inte så att andra medborgare från andra länder blir lidande.


Lämna en kommentar