Kaksi asiaa Suomessa

Skrivet 30.09.2015
Marja Varjamaa-text

Marja Varjamaas text om succén Finland

Yksi asia on aivan varma, ja se on että leikkaamaalla kompensoivia etuja matalapalkkaisimmilta ihmisiltä sekä huontamalla kansallista terveydenhuoltoa, ei saada Suomea nousemaan siitä lamaannuttavasta taloudellisesta tilanteesta josta saamme päivittäin kuulla hallitukselta, työnantijilta sekä ekonomisteilta.

Suomessa on aina, vaikka väkisin, yhdessä valtiovallan ja työmarkkinajärjestöjen kesken, sovittu jos on ollut pakko hoitaa kriisejä. Miksi siitä pitäisi nyt luopua? Leikkauksia sosiaali- ja terveyspalveluihin ja muuhun hyvinvointiin on tehty jo monta vuotta, eikä siitä ilmeisesti ole ollut mitään hyötyä, päinvastoin. Lasku on jo tullut perästä, muun muassa siinä muodossa että nuoret voivat huonosti, koska tarvittavia psykiatrisia hoitoja ei ole riittävästi vastaamaan tämän päivän haasteisiin.

Kansainvälisesti tunnetut taloustieteen Nobelpalkinnon saajat tyrmäävät Suomen uusliberalistisen suhtautumisen kriisiimme, mutta täällä heitä ei kuunnella, koska he eivät kuulemma tiedä ja ymmärrä mistään Suomen oloista. Muista he kyllä tietävät, mutteivät meidän ongelmista.

Säästää jostain täytyy, kun rahat eivät riitä maksamaan velkoja. Sen tietää jokainen perheenisä ja perheenäiti. Mutta säästöt pitää kohdentaa solidaarisesti eikä säästöistä sinänsä ole pelastusta heikkoon kilpailukykyyn.

Toinen asia, joka on aivan varma on, ettei Suomea uhkaa Syyriasta, Afganistanista ja Irakista tulleet turvapaikanhakijat. On kuvottavaa ettei vaan rasisteiltä ”Somesta” mutta myös kaduilla ja kujilla alkaa kuulla rasistisia ja aggressiivisia kommentteja ihmisistä joka ovat paenneet sotaa ja kuolemaa tuhansia kilometrejä, ja joista osa on jo hukkunut Välimereen. Toisaalta mieltä kohentaa ne kauniit kertomukset joita onneksi myös kuulee, ja kun huomaa, että paljon auttavia käsiä myös löytyy suuresta osasta Suomea.

Itse olen hyvin ymmälläni siitä etteivät monet vaan tahdo ymmärtää että koska nyt on kysymys nimenomaan turvapaikanhakijoista, heidän joukossaan on myös suoraan sanoen huonoja ihmisiä.

Maahanmuuttovirasto (Migri) ole mikään kukkahattutoimisto. Yli 60 prosenttia turvapaikanhakijoista saavat jäädä, mutta loput, joihin varmaan kuuluu yllämainitut hämärätsti käyttäytyvät ihmiset, lähetetään pois. Mikä logiikka siinä on, että huonoja esimerkkejä käyttäen hyökätään ulkomaalaisten kimppuun?

Olisiko Juha Sipilän pitänyt pitää tunnin mittaisen TV-puheen tästä asiasta, kun ilmeisesti ei suurelle osalle kansalle riittänyt, että hän totesi että Suomen täytyy kantaa vastuunsa, ja muun muassa täsmensi että suurin osa hakijoista ovat miehiä, sen takia että voimakkaimmat lähetään edelle, niin että niin monta naista ja lasta kun mahdollista voitaisi auttaa pois hädästä?

Nyt meidän on kaikkien valittava solidaarisuus ja humanismi – muu on vaan jotain harhaa mitä viljellään jos antaa hysterian saada itsestään yliotteen.

 

 

 

Kolumni, Keskipohjanmaa, syyskuu 2015

 Lämna en kommentar