Kulisser

Skrivet 17.03.2015
Jesus skulle inte ha gillat tidsandan

Jesus skulle inte ha gillat tidsandan

Det mesta av vårt sociala, religiösa, politiska, ekonomiska liv, ja, det mesta av allt vi engagerar oss i, karaktäriseras av kulisser. Vi förnekar våra synder, våra tillkortakommanden, våra misstag – och vi gör det både på en individuell och en kollektiv nivå. Varför skulle vi annars ha så många skilsmässor, så mycket familjevåld, rasism, eller fördomar?

Varför skulle vi annars många gånger dölja våra innersta känslor, eller varför skulle vi till exempel låtsas som om vårt land är så underbart, vår skola så fin, eller vår sjukvård så perfekt, då vi alla vet att sådant låtsande till stor del är en enda teater, en vacker uppsättning av idéer, en blandning av saga och verklighet?

Samtidigt som den rena, råa sanningen är att landet har förlorat sin solidaritet mellan grupperna och individerna i det, och att nedskärningspolitiken inte är någon sent insedd plikt eller något förbigånget förnuft, utan ett desperat försök att sopa de många problemen och orättvisorna under mattan, samtidigt som hårt arbete och sänkta skatter målas upp som en livsnödvändighet.

Ronald Reagan var den president som på allvar förde in kristendom och tro på den politiska agendan i Förenta Staterna. Innan hans tid höll man sig mest till den traditionella uppdelningen av kyrkor och stat, åtskilda, respekterande varandra, men på ett behörigt avstånd.

Idag finns det socialt progressiva och ekologiskt medvetande kristna rörelser som även har en politisk tyngd där, och som kommer många till nytta, men för det mesta har en så kallad kristen livssyn inte på ett rätt sätt tillfört det samhället något gott. Det har mest blivit strider och inskränkthet.

Det är ändå pengarna och maktbegäret, den individuella framgångsteologin i sekulär form, som råder och regerar, ungefär som i tv-serien House of Cards.

Jesus, apostlarna och de första kristna var däremot inte mycket för att bygga upp kulisser. Snarare var de angelägna om att riva ner sådana. Jesus gick ut med sina utsagor, sina råd och sin teologi så rakt på sak, att makthavarna, de rika och mäktiga, och de som trodde att de hade den enda rätta bibeltolkningen, först tappade koncepterna, och sedan, då de hade samlat sig, beslöt att ta livet av honom.

Det här med att bygga upp firmor, bolag och företag som ska göra enorma vinster, som sedan förutsetts ”droppa ner” på de fattiga och mindre lyckade individerna, är så långt bort från Jesus syn på människan och hennes samhälle som något kan vara.

Inte skulle Jesus ha sett snett på ett gäng punkare som var ”funktionshindrade” men ändå vann uttagningen till Eurovisan, och inte skulle han ha suttit vid honnörsbordet då bankirer och statschefer firar kulissframgångar med pomp och ståt. Han skulle hellre ha bott och vistats med bostadslösa och knarkare än med de som bär oklanderliga kostymer och säger sig måna om samhället men som mest upprätthåller kulisser.

 

 

Inkast i Kyrkpressen i mars 2015


Kommentarer

 • Anders Nyberg skrev den 17.03.2015:

  Så sant!
  Vi är väldigt snabba att utnämna syndabockar, till och med genom efterhandskonstruktioner. Argumenten kanske tryter och det blir ömsesidig pajkastning, ungefär som i Håkan Granlunds monolog, där fruns dåliga kaffe berodde på en felaktig gen i släkten – ”heila släkte har roko kaffe”.
  Fördragsamhet och insikten att alla kanske har fel vore värd an mässa. Inte endast för andra utan minst lika mycket för mig.

 • Kaj skrev den 17.03.2015:

  Tack, Anders, för en bra kommentar! Jag gläder mig åt att du håller med mig, och din anekdot om släkten med den dåliga kaffegenen gav mig ett gott skratt.

  Som vi båda vet så betyder ju inte fördragsamhet att man måste fördra det som tycker är fel, men respekten, förståelsen, den psykologiska insikten borde alltid finnas med för var och en.

  Om det ändå vore så att alla skulle sträva efter den!

 • Sagar skrev den 06.11.2016:

  I am glad for writing to let you understand what a exceptional experience my fr7idn&#821e;s princess obtained going through the blog. She discovered too many things, most notably how it is like to have an incredible helping mood to make many more just thoroughly grasp a variety of problematic subject matter. You actually did more than our own desires. Thank you for distributing such powerful, healthy, revealing and in addition unique guidance on this topic to Jane.


Lämna en kommentar