Ord och toner

Skrivet 06.05.2011

Ljuset är det första vi upplever, men vi tar det sedan för givet.

Vi lever vår värld i ord och toner. Åtminstone har jag alltid gjort det. De är inkörsporten till den inre världen, där det omöjliga möter det möjliga.

Då jag skriver mitt första blogginlägg någonsin, är ljuset utanför fönstret ännu ljusblått klockan tio på kvällen. Jag kan tydligt se konturerna av den nya butiken som byggs ungefär fyrtio meter från trappan. Jag är inte glad i butiken, men kanske den blir glad i mig. Det återstår att se.

Från stereon hörs Sonny Rollins blåsa i sin trumpet. Rytmen är jämn och lat, som det ska vara en fredagskväll. Hunden sover.

Jag vill att min land ska förbli tvåspråkigt.

Jag vill att flyktingar som kommer från fruktansvärda förhållanden ska få stanna i Finland. Jag tycker det är en hederssak för oss i ett av världens rikaste länder att se till att så sker.

Konsten ska vara fri från politisk kontroll eller politiska anvisningar. Konsten ska vara grym, spontan, vacker och hemsk. Den ska vara skönhet och den ska vara ord och toner. Den kommer från ljuset. Så ska det vara.

Mitt första blogginlägg tillägnar jag minnet av mina föräldrar, som ägnade sina liv till att tjäna sin kyrka, sitt land, och sina medmänniskor – var de än fanns, hur de än såg ut, vilken ras de än tillhörde, hurudana de än var på olika sätt.

Den finlandssvenska flaggan


Kommentarer

 • Lisen skrev den 09.05.2011:

  Hej, genom min dotter blev jag nyfiken på vad du skriver om, och ser du har tankar som jag själv bär på. När det gäller språket svenska i Finland känner jag sorg om det försvinner mer och mer. Jag är född utanför Vasa var 8 år när vi flyttade till Sverige men min släkt och mina minnen från det att min Far bodde i Solf sina år som senior och änkeman finns djupt i mitt hjärta. Nu är han borta och min mor sedan länge så då känner jag att jag håller på att tappa mina rötter i mitt kära Finland, försvinner sen språket känns det som om jag berövats mitt arv från Finland. jag gillar ditt sätt att skriva om tankar ord och toner.
  Hälsningar Lisen från Kramfors/Lugnvik

 • Kaj skrev den 09.05.2011:

  Tack, Lisen, för din vänliga kommentar. Vi ska nog kämpa länge ännu för tvåspråkigheten i Finland och försöka bevara arvet.

 • vonni skrev den 10.05.2011:

  Va trevlig din nya hemsida är! Roligt med bloggen, hoppas att du har tid att då och då skriva i den också.
  Tänk att det kommer en ny butik bredvid ”Ingrid vid bäcken”s hus.Hoppas butiken blir glad i dej, då är ena riktningen klar åtminstone.
  Hälsningar här lite söderifrån!

 • Kaj skrev den 10.05.2011:

  Tack, Vonni!

 • Kalle skrev den 20.05.2011:

  Hej Kaj!
  Ville bara påpeka att flaggan även är Skånes flagga i Sverige. Jag vet inte men jag tror att den finlandssvenska flaggan bara används som vimpel. Vet inte men jag tror det.

  Ps. Jag som jobbar med reklam och design ger här betyg på din nya hemsida: 10+. Fint jobbat av Samuel!

 • Kaj skrev den 20.05.2011:

  Hej Kalle! Tack för berömmet, nu blir Samuel glad:-) Jag också.
  Du har alldeles rätt, Skånes flagga är liknande. Den finlandssvenska flaggan är inofficiell och den används mest som vimpel. Men kolla lite mer på Wikipedia här om du har lust:

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Svenskfinlands_flagga

 • Kalle skrev den 21.05.2011:

  Det stämmer! Man brukar ju se den på många, många sommarstugor, som vimpel. Därav ställde jag mig undrande till den ”kantiga formen” 🙂

  och återigen: Jättesnygg sida, kan inte sluta titta på den så du kan räkna med att du har mig som intresserad läsare varje dag 😉

 • Kaj skrev den 21.05.2011:

  Jo den används som sagt inte så mycket i praktiken, vilket är lite synd, men det är som det är. Vi borde våga använda den finlandssvenska flaggan vid sidan av den finska mera, så långt som lagen tillåter. Jag skulle själv gärna också använda Dalarnas vimpel och flagga om jag kunde: mina förfäder från mors sida emigrerade därifrån på 1800-talet och där är ju så förbaskat vackert!

  Tack:-) Det är som sagt roligt att du gillar sidan och layouten Jag hinner inte skriva blogginlägg så ofta, men ska försöka göra det så mycket som möjligt. Du är alltid välkommen att hälsa på här.

 • Daffy skrev den 14.11.2013:

  Hej
  nu vet jag inte när den skånelandska flaggan dyker upp i Finland men jag tror att det är på slutet av 1600 talet efter att karl den XI utrota halva Blekinge och ersatte befolkningen där med folk från Österbotten.
  Drygt 3000 svensktalande finnar fick nya boställen i Blekinge mot att de byggde upp Karlkrona.

 • Kaj skrev den 14.11.2013:

  Hej, mycket intressant! Tack för den information. Får forska vidare vid tillfälle. Helt logiskt verkar det ju kunna vara på basen av det du berättar.


Lämna en kommentar