Pelastaja Anders Borg

Skrivet 21.10.2014
Anders Borg, uusliberalistinen oikeistopolitikko

Anders Borg, uusliberalistinen oikeistopolitikko

Ruotsin entinen valtionvarainministeri Anders Borg on feministi, liberaali kristitty, ja aseistakieltäytyjä. Häntä pidetään kai ihmisenä aika lailla hyvällä tavalla ”pehmiksenä”.Göran Perssonin valtion suuri ylijäämä vaihtui kuitenkin ihmeellisen Borg-syndrooman aikana valtavaksi alijäämäksi ja kun äsken Ruotsissa pidettiin vaalit niin molemmat humanistit Reinfeldt ja Borg näytettiin äänestäjien puolesta punaista korttia. Kokoomus hävisi selvästi ainoana puoleena vaalit koska ihmiset kokivat että eriarvoisuus oli lisääntynyt, ja että työllistyminen ja sosiaalinen turvallisuus ei enää ollut ajan tasalla.

 

Mitä tekee Suomen hallitus? Hallitus joka on vannoutunut uusliberalismiin ja verojen alentamiseen mistä yleensä seuraa jos nyt hieman paremmat mahdollisuudet yrityksille toimia niin ensi kädessä hyvinvointivaltion ainakin pitkällä tähtäimellä romuttaminen. Suomen hallitus ja ensi kädessä pääministeri Alexander Stubb, jonka kauniit sosiaaliliberaalit puheet menevät nyt ristiin sen kanssa mitä hän tänään puuhaa, ovat pyytäneet vaalit murskatappion kokenutta Anders Borgia neuvomaan ja auttamaan Suomea. Tämä tapahtuu yhdessä kiistellyn sosialidemokraatin Juhana Vartiaisen kanssa.

 

Borgin taitoja finanssipolitikkona tuskin kukaan epäile, mutta eikö nyt ole aika selvää jo, että uusliberalismi on aikansa elänyt? EU:n sydämessä kuitenkaan vielä pidetään kiinni leikkauksista ja niin sanotusta ”austerity policy”-ajattelusta vaikka sen on jo useat kuuluisat taloustutkijat mollanneet ja vaikka USA on jo toisenlaisella politiikallaan vähentänyt työttömyyttä ja saanut enemmän kasvua aikaan.Kuitenkin sinipunainen Vartiainen ja sinivihreä Borg tuodaan näyttämölle tekemään ihmetekoja samalla epäonnistuneella polittikalla mitä meillä on harjoitettu.

 

”Austerity policyn” ja pankkien kiristyksellä harjoitettu politiikka on Kreikassa työttömyys ja köyhyys kasvanut roimasti samalla kuin talouskasvu on ilmeisesti vieläkin huonompi kuin Kreikan pahimman kriisin aikanaEn ole ekonomisti enkä talouspolitiikan asiantuntija, mutta talonpoikasjärki sanoo että jos rikkaille ja suurille yrityksille myönnetään suuria veroalennuksia samalla kuin muun muassa sosiaali- ja terveyspuolella leikataan roimasti niin ennemmin tai myöhemmin seuraa suuri ja ikävä lasku perässä.

Anders Borgilla oli yksi valttikortti jota hän ei voi edes väläyttää yrittäessään Vartiaisen kanssa parantaa Suomen taloudellista tilannetta. Hänellä oli Ruotsin kruunu joka ei ole sidottu euroon.En toivo epäonnistumista Borgin ja Vartiaisen projektille. Olen kuitenkin hyvin skeptinen siihen että jo nyt vanhakantainen talouspoliittinen ajattelu voisi auttaa meitä.

Miksi muuten ei hallituksesta ja varsinkin Suomesta itsestään löydy tarpeeksi asiantuntemusta? Se ettei sitä löydy on jo sinänsä aika kummalliselta tuntuva lähtökohta.

 

 

 

Kolumni, Keskipohjanmaa, syyskuu 2014

 Lämna en kommentar